Aizo Betten

Warffum – Begin april verschijnt er een bijzonder boek over het leven en werk van beeldend kunstenaar Aizo Betten (1938-2014). Tegelijk met de verschijning van het boek wordt er een overzichtstentoonstelling gehouden van zijn werk in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. Op dinsdag 5 januari 2021 namen de leden van de initiatiefgroep van het project “Aizo Betten. Vele gezichten” het eerste exemplaar van de promotiebrochure van het nieuwe boek in ontvangst. Dat deden zij in Warffum, bij huis waar Aizo Betten woonde en werkte.

Aizo Betten was een bekend en zeer veelzijdig kunstenaar. Hij genoot zijn opleiding aan de Groninger kunstacademie Minerva. Daarnaast was hij bijna 40 jaar docent tekenen en handvaardigheid aan de Hogeland College in Warffum. Hij inspireerde de jeugd. Sommige van zijn leerlingen, zoals Francine Schrikkema zijn in zijn voetsporen getreden door de richting van kunst te kiezen. Vanaf 1978 tot aan zijn overlijden was hij lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Grote drijfveer achter het project is Wytske Betten-de Vries. “Het boek en de tentoonstelling is een prachtig eerbetoon aan Aizo. Dit is wel het moment om dit te doen. Gelukkig weet ik waar veel van zijn werk is gebleven. We hebben gemerkt dat de mensen die werk van hem thuis hebben hangen graag willen meewerken aan het boek en de tentoonstelling. Ik ben blij dat het nu bijna zover is”. Directeur Stijn van Genuchten van Openluchtmuseum het Hoogeland is inmiddels volop bezig met de voorbereidingen van de tentoonstelling die van 3 april t/m 5 september 2021 te zien is in zijn museum.

Het boek is samengesteld door oud-collega Geert Klok en oud-leerlinge kunstenares Francine Schrikkema. Zij geven een beeld van de ontwikkeling en creatieve veelzijdigheid van Aizo Betten. Geert Klok: “Aizo Betten was betrokken bij zeer veel activiteiten van de school en in het dorp Warffum. Zijn creativiteit leverde vaak een belangrijke bijdrage tot het welslagen daarvan. Ik heb met veel plezier aan het boek gewerkt”. Francine Schrikkema heeft voor het boek een keuze gemaakt uit het omvangrijke werk van Aizo Betten. Daarbij geeft zij informatie over de werken en de uiteenlopende thema’s en technieken. Namens de Stichting Uitgaven Noord-Groningen is Teun Juk betrokken bij het project. Teun Juk: “We hebben in Jaap van den Hoofdakker en drukkerij Sikkema prima partners om er ook qua vormgeving en druk een mooi boek van te maken. De uitgave van dit boek is echter niet mogelijk zonder sponsoren en subsidiënten. Tot nu toe gaat dat goed. Zo hebben we inmiddels toezeggingen binnen van o.a. de gemeente Eemsmond, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Fonds Beringer Hazewinkel en het JB Scholtenfonds”.

De brochure wordt binnenkort huis aan huis bezorgd in Warffum. Het boek is digitaal te bestellen op www.uitgavennoordgroningen.nl De prijs in de voorverkoop is € 25,00. Na verschijning is de prijs € 29,50.  De boekpresentatie wordt gehouden op 3 april 2021 in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum.

Geert Klok, Wytske Betten en Stijn van Genuchten tonen de promotiebrochure