Brochure boek Wirdum gepresenteerd

Wirdum – Op vrijdag 25 september jl. is de brochure van het boek ‘Wirdum. Grasduinen en schelpen zoeken’ officieel gepresenteerd. Auteurs Toy van Nulck, Henk de Wilde en Judith Zijlstra namen het eerste exemplaar in ontvangst en gingen samen op de foto. Voor de auteurs een bijzonder moment. Toy van Nulck: “We zijn er vijf jaar mee bezig geweest en zijn erg blij dat het boek op zaterdag 21 november a.s. verschijnt”.

Bijzonder boek
De drie auteurs hebben zich gedurende de afgelopen vijf jaar verdiept in de boeiende historie van het wierdedorp Wirdum. Over hun boek zeggen ze: “Het is geen diepgravend onderzoek naar de geschiedenis van ons dorp, maar een boek om in te grasduinen en, naar wij hopen, om te genieten van de parels die we vonden in de schelpen die we verzamelden”. En dat laatste is niet te veel gezegd. Het is een bijzonder kijk- en leesboek geworden over de geschiedenis van hun dorp. Het boek wordt gedrukt in een buitengewoon formaat (23,5 x 28 cm) en telt 136 pagina’s. Op de omslag staat een prachtig dorpsgezicht van Wirdum, speciaal voor het boek gemaakt door beeldend kunstenaar Antje Sonnenschein die in Wirdum woont.

Toy van Nulck: “We hebben geprobeerd een aantrekkelijk boek te maken voor een breed publiek. Er zijn veel historische foto’s uit de enorme collectie van Henk de Wilde in opgenomen. Het boek zal elke inwoner en oud-inwoner van Wirdum en inwoners van omliggende gemeenten als Loppersum en Appingedam zeker aanspreken. Maar ook anderen vinden veel van hun gading in dit boek”. Het wordt op niet commerciële basis uitgegeven in samenwerking met Stichting Uitgaven Noord-Groningen te Warffum.

Beknopt overzicht van de inhoud

In het boek wordt de geschiedenis van Wirdum op overzichtelijke wijze in 7 hoofdstukken gepresenteerd. De auteurs gaan op zoek naar sporen uit het rijke verleden. Ze lazen boeken, gingen grasduinen in archieven, oude geschriften, kranten en websites en vonden tal van wetenswaardigheden. De auteurs laten de rijke geschiedenis van een bijzonder dorp op geheel eigen wijze tot leven komen.

Het boek vertelt het verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van Wirdum. Er is specifiek aandacht voor de borgen en de boerderijen, de arbeiders en de middenstand, de bedrijven en de bedrijvigheid, kerk en religie, het onderwijs en sport, spel en cultuur. Daaruit blijkt dat Wirdum een boeiende geschiedenis kent en nog steeds een actief dorpsleven heeft. Toy van Nulck: “We hebben veel plezier beleefd aan het maken van dit boek. Vooral de contacten met mensen die foto’s en verhalen hebben aangeleverd waren leuk. Dan merk je dat inwoners en oud-inwoners trots zijn op dit dorp”. De brochure wordt binnenkort huis aan huis bezorgd in Wirdum en omgeving.

Het boek is digitaal te bestellen op www.uitgavennoordgroningen.nl/wirdum en kost in de voorverkoop € 22,50. Na verschijning is de prijs € 29,50. De boekpresentatie wordt gehouden in de kerk van Wirdum op 21 november 2020.

De drie auteurs van Wirdum. Grasduinen en schelpen zoeken. © Foto Peter Reese.