De molens van Uithuizen

Boek over Uithuizer molens verschenen

Op zaterdag 12 oktober jl. werd in de Doopsgezinde Vermaning te Uithuizen het boek De Molens van Uithuizen, vijf eeuwen molengeschiedenis feestelijk gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door auteur Bob Poppen uitgereikt aan wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland. De auteur zelf kreeg het tweede exemplaar uit handen van Teun Juk, voorzitter van de St. Uitgaven Noord-Groningen.

De Vermaning in Uithuizen was geheel gevuld met liefhebbers van Groninger molens en vrienden van de auteur. In zijn openingswoord memoreerde Teun Juk dat Bob Poppen 12,5 jaar vrijwillig molenaar was op de koren en pelmolen De Liefde. Hij trok een parallel tussen Rembrandt van Rijn en Bob Poppen. Juk: “Wie Rembrandt wil doorgronden, moet beseffen dat hij een molenaarszoon was. Rembrandt hoorde in zijn jeugd het knarsen en kraken van het raderwerk van de molen. Bob Poppen hoorde dit ook tijdens al de jaren dat hij molen De Liefde heeft gedraaid. Rembrandt maakte prachtige tekeningen en schilderijen. Op een aantal staan molens afgebeeld. Bob Poppen maakte een prachtig boek over de molens van Uithuizen”.

Daarna was het woord aan de auteur. Bob Poppen vertelde dat in zijn boek 11 molens worden beschreven. De geschiedenis gaat terug tot 1499. Maar waarschijnlijk was er eerder een molen in Uithuizen. Poppen wilde het boek aanvankelijk in 2016 laten verschijnen. Toen was het namelijk 150 jaar geleden dat molen De Liefde werd gebouwd. Als gevolg van ziekte werd het drie jaar later. Poppen: “Ik ben blij dat het gelukt is. Het boek telt 262 pagina’s. Ook is er een groot aantal bijlagen die, naar de moderne tijd, digitaal beschikbaar zijn op https://uitgavennoordgroningen.nl/wp-content/uploads/2019/09/Bijlagen-de-molens-van-Uithuizen.pdf. Vervolgens overhandigde hij het eerste exemplaar aan wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland.

Wethouder Dijkhuis en auteur Bob Poppen

Wethouder Dijkhuis prees de auteur voor het vele werk dat is verricht om dit boek te maken. De nieuwe gemeente Het Hogeland kent veel dorpen met een molen. Molens zijn cultureel erfgoed en de gemeente draagt bij in de instandhouding daarvan. Dijkhuis: “Toen Bob Poppen in 2012 de culturele prijs van de gemeente Eemsmond kreeg, was dat in feite een waardering voor alle molenaars die vrijwillig de molens draaiende houden. Het is prachtig dat Poppen zijn kennis nu vastgelegd heeft in boekvorm ”. Hij sprak de wens uit dat velen het boek zullen mogen lezen. Daarna was er een fotomoment.

Teun Juk bedankte iedereen die de uitgave van het boek mede mogelijk heeft gemaakt. Tot slot overhandigde hij het tweede exemplaar van het boek aan de auteur met daarbij een bos bloemen voor de vriendin van Bob Poppen.

Het boek kost € 39,50 en is te verkrijgen in de boekhandel en via www.uitgavennoordgroningen.nl