Knipoog

Een knipoog van Kunny Luchtenberg

Uithuizen – Kunny luchtenberg uit Uithuizen presenteerde deze week haar nieuwste bundel met gedichten. De bundel heet “Knipoog noar haiku”. Het eerste exemplaar werd aan de dichteres overhandigd door Teun Juk, voorzitter van de St. Uitgaven Noord-Groningen. Dit ter gelegenheid van “Meertmoand, dialectmoand”. Teun Juk ging daarvoor naar de Talmaweg in Uithuizen waar Kunny Luchtenberg woont.

Kunny Luchtenberg profileert zich steeds meer als dichteres en schrijfster in het Gronings. Al meer dan 25 jaar is zij met de streektaal bezig. Zij publiceert regelmatig in het blad Toal en Taiken. De bundel “Knipoog noar Haiku” is haar vijfde gedichtenbundel. Eerder schreef zij korte verhalen en een kinderboek onder de titel Schoulkraant. Ook werkt zij mee aan het kindertijdschrift Wiesneus. Op de dag van de Grunneger Toal schreef zij vorig jaar het beste korte verhaal onder de titel: Slim Kört verhoal”. Ze heeft geleerd dat schrijven schrappen betekent. Met weinig woorden zoveel mogelijk zeggen. Dat is de kwaliteit van een echte Groningse. Kunny Luchtenberg: “Het dichten en schrijven heeft mij veel gebracht. Ik sta er dichter door bij de mensen en de natuur. Ik kan erg van kleine dingen genieten. Wat ik zie en voel probeer ik in poëzie uit te drukken”.

Een haiku is een bijzondere dichtvorm. Het gaat om een gedicht dat bestaat uit drie regels en 17 letter grepen. Kunny Luchtenberg: “Deze dichtvorm komt uit Japan en zeer bruikbaar voor het Gronings. De uitdaging is om met weinig woorden zoveel mogelijk uit te drukken. Ik heb het geleerd van de in 2015 overleden dominee Gerrit Wassing”. Ze vertelt hoe dominee Wassing regelmatig naar Uithuizen kwam en hoe ze dan met hem naar het Wad ging. Daar zat de dominee op een stoel, met zijn blote voeten in water. Geniet van de natuur.

Ze geeft twee voorbeelden van een haiku:

N leeg vogelhoeske
Hangt aan koale winterboom
Wacht doar op t veujoar

Meziek vertelt meer
As woorden zeggen kinnen
T haart wordt instermint

Teun Juk: “Kunny Luchtenberg maakt prachtig werk. Haar gedichten verdienen het om gelezen te worden. Ik vind het reuze knap wat ze doet”. Hij feliciteerde de dichteres dan ook van harte met haar nieuwste bundel. Voor de Stichting Uitgaven Noord-Groningen is het de tweede keer dat er een bundel met Haiku gedichten verschijnt. In 2013 verscheen het boekje “Rondje Groningen, gelogen van A tot Z, mallotigheden“ van de inmiddels overleden beeldend kunstenaar Aizo Betten. Teun Juk: “Er verschijnen tegenwoordig niet zoveel boeken en gedichtenbundels meer in Gronings. Commerciële uitgevers zien er geen brood in. En dat is best wel jammer. Daarom proberen we met onze stichting er toch nog wat aan te doen”. Dit jaar was “Meertmoand, dialectmoand” erg stil. Als gevolg van het Coronavirus waren namelijk alle jaarlijkse activiteiten afgelast. De Stichting Uitgaven Noord-Groningen, die geen winstoogmerk heeft, probeert door de uitgave van dit boekje de streektaal toch levend te houden.

De bundel “Knipoog noar haiku” is opgedeeld in vijf categorieën, namelijk voorjaar, zomer, herfst, winter en een knipoog. Telkens vooraf gegaan door een kunstzinnige en kleurrijke verbeelding. Kunny Luchtenberg: “Het is een gemengde techniek. Dat heb ik van Aizo Betten geleerd”.  De bundel kost slechts € 7,50 en is te bestellen via ondestaande knop , bij Kunny Luchtenberg en de reguliere boekhandel.

Kunny Luchtenberg met haar Knipoog noar haiku