Kapen op Rottum


Bijzonder boek over Kapen op Rottum
Warffum – Eind oktober verschijnt er een bijzonder boek over de Kapen op het eiland Rottum. Auteur is dr. Egge Knol uit Groningen. Zaterdag jl. overhandigde Teun Juk, voorzitter van de Stichting Uitgaven Noord-Groningen het eerste  exemplaar van de brochure over dit boek aan de auteur. Deze gebeurtenis vond plaats op de stoep van het voormalige voogdhuis in Warffum.


Egge Knol is in het dagelijks leven conservator bij het Groninger Museum en een kenner van de Groninger geschiedenis en oudheden. Egge Knol: “De gietijzeren Kaap op Rottum is het meest noordelijke rijksmonument van ons land. Zelf zag ik de kaap voor het eerst toen ik in 1969 met mijn vader meeliep in een wadlooptocht naar het eiland. Sindsdien intrigeert het bouwwerk mij. Het uitzoeken van de geschiedenis was een spannende aangelegenheid. Ik heb daarvoor archieven in Groningen, Den Haag, Aurich en Emden bezocht”. Het is een kloek boek geworden van 200 bladzijden met veel afbeeldingen. Zelfs vertoningen van Rottum tot ver in de 16de eeuw. 

Teun Juk: “Net als Egge heb ik vroeger ook een wadlooptocht naar het eiland Rottum gemaakt. Van veraf zie je dan die kaap die steeds dichterbij komt. Ik kom met enige regelmaat in Noordpolderzijl en dat heb je vanaf de dijk een prachtig gezicht op het eiland Rottum. Het eerste wat je dan ziet, is de historische kaap. Vaak heb je dan een praatje met andere mensen op de dijk. Wat mij opvalt is dat ze het een bijzonder object vinden en er graag meer van willen weten. Daarom ben ik blij met het initiatief van Egge om dit boek te maken”. 

Anno 2017 staat er één Kaap op het eiland Rottum. Ooit waren dat er twee. De kapen zijn in de 16de eeuw opgericht als baken voor de zeevaart. Ze maakten deel uit van veiligheidsmaatregelen op de Eems. Dat verhaal begin in 1539. Egge Knol: “Dankzij de Kapen op Rottum wist onze zeeheld Michiel de Ruyter ooit te ontsnappen aan de Engelsen die hem achtervolgden. Dat verhaal is opgenomen in het boek. Eeuwenlang had het eiland twee kapen, de Emder of Grote Kaap en de Kleine of Groninger Kaap. Lang waren dat houten bouwwerken van 22 tot 25 meter hoog. Sinds 1864 is er sprake van een ijzeren kaap. In 1883 kwamen er twee gietijzeren kapen. De Groninger Kaap is in 1931 omgevallen, maar de Emder Kaap staat er nog steeds”. 

Het boek verschijnt eind oktober 2017 en kost € 17,50 in de voorverkoop. Na verschijning is de prijs € 25,--. Teun Juk: “Het boek wordt no. 11 in de reeks Monumenten in Noord-Groningen. De boekpresentatie vindt plaats in’t Zielhoes te Noordpolderzijl. Inwoners van Warffum en Usquert krijgen de brochure binnenkort thuis bezorgd”. 
De prijs € 25,=.